Зарадити домашньому насильству та вберегти постраждалих від кривдників

Проблема домашнього насильства для українського суспільства – одна з найгостріших. Від нього жінки потерпали здавна. Наративи на кшталт “сама винна”, “ти ж знаєш, що це його нервує”, “не зачіпай його, коли він не в дусі” завжди зводилися до звинувачення жінки у тому, що трапилося. І виходить, що постраждала завжди була “без вини винувата…”. Насильство, знущання над жінкою призводило до психологічних травм, каліцтв, а то й до смерті.
Таку страшну сімейну історію має і моя родина.Це – історія моєї бабусі Надії. Її дитинство було сирітським, голодним та нещасним. І причиною її нещасть був злочин, скоєний чоловіком проти жінки. Злочин, за який ніхто не поніс відповідальності.
Бабуня не любила розповідати про своє дитинство, казала: “Нічого доброго там не було…”. А останній спогад про свою маму Катю був для неї болючим все доросле життя. Коли вона нам розповідала цю історію, завжди вмивалася слізьми.
Бабуся народилася на початку ХХ століття, в 1912 році. Батьки жили в селі Журавка, якого зараз вже й на карті немає. Жили заможно, бо вміли господарювати. Працювали зранку до ночі. Мали велике господарство, землю, коня та воза. Батька Юхима у 1917 році забрали до війська і він вже більше не повернувся до своєї родини. А мама Катруся з дітьми залишилася сама, тягла всю роботу, як могла. Бабуся пригадує, що часто до них приходив брат батька -дядько Семен і тягнув все з хати. То йому зерна дайте, щоб посіяти. То борошна, щоб жінка хліб спекла. Потім прийшов за возом з конем, а Катря не погодилася віддати конячину.
…Цей день і врізався у пам’ять моєї бабусі – тоді шестирічної дівчинки. Дядько жорстоко побив її маму Катрусю. Мала пам’ятає, як мама заповзла в хату, а за нею на підлозі лишався кривавий слід. Вона лежала на лаві, вся в синцях і крововиливах. Діти сиділи біля неї і плакали… Мама померла на другий день… Тато загинув на війні… А діти лишилися сиротами…
Та найбільшим жахом для маленької Надійки було те, що мамин кривдник – дядько Семен забрав її у свою родину “в найми”. Дорікав куском хліба, змушував доглядати за худобою і спати в хліві. Маленьку шестирічну дівчинку…
Ніхто в селі не заступився за дітей, за Катрю…Страх та одвічне “моя хата скраю, нічого не знаю” не дали односельцям прийти на допомогу постраждалій. Чоловік, який вбив жінку, не викликав ні осуду, ні покарання…
Поступово наше суспільство відходить від стереотипного”моя хата скраю”, а домашнє насильство перестає бути особистою справою кожного/кожної. Та й саме прислів’я – козацьке і звучить воно “Моя хата скраю, я першим ворога стрічаю”. Суспільство усвідомлює проблему насильства, вона вже виходить за межі конкретної сім’ї.
Якщо Ви стали свідком чи самі опинилися у ситуації домашнього насильства

ТЕЛЕФОНУЙТЕ БЕЗКОШТОВНО
102
Екстрений виклик поліції (цілодобово)
0800 500 335
Національна “гаряча” лінія з питань попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації (безкоштовно зі стаціонарних телефонів по всій території України)
116-123
(безкоштовно для дзвінків з мобільних телефонів)
15-47
Урядова “гаряча лінія” для потерпілих від домашнього насильства в Україні.

#ДійПротиНасильства
@police_helpbot
Чат-бот
https://t.me/police_helpbot

Працівники відділу поліції Гребінківської громади виїздять на виклики до сімей, де вчиняється домашнє насильство. За даними Гребінківського сектору поліційної діяльності № 1 до поліції у 2023 році надійшло 278 повідомлень про вчинення домашнього насильства. У 230 випадках телефонували жінки, у 12 – діти. У цьому році до сектору поліційної діяльності надійшло 47 повідомлень, з них від жінок – 38, від чоловіків – 8, також одне повідомлення – від дитини.
Як нам повідомив старший дільничний офіцер поліції Сектору поліційної діяльності №1 Відділення поліції №1Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області Дмитро Шумейко у минулому році на осіб, що вчиняли домашнє насильство, складено 91 протокол. На 23 кривдників складено терміново заборонений припис, що обмежує контакт з потерпілими. Цього року таких протоколів складено 19, а терміново заборонених приписів -10. Заступник начальника Сектору поліційної діяльності №1Відділення поліції №1Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області А.В.Грушовий розповідає, що у Гребінківському секторі поліційної діяльності ведеться облік осіб, які вчинили домашнє насильство. Станом на 31.12.2023 року на такому обліку перебувало 63 особи, в основному, чоловіки. З них лише 6 жінок. У випадку підтвердження вчинення домашнього насильства в родинах, де є діти, працівники відділу поліції повідомляють Службу у справах дітей та Центр соціальних служб за місцем вчинення насильства. Фахівці та фахівчині цих служб виїздять на місце та з’ясовують, чи постраждала дитина від жорстокого поводження в родині, чи було вчинено насильницькі дії стосовно неї. У нашій громаді, при Гребінківському міському центрі соціальних служб,створена мобільна бригада – спеціалізована служба підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, а також від насильства, спричиненого збройним конфліктом, торгівлею людьми та сексуальними домаганнями.
До складу Мобільної бригади входять фахівці і фахівчині різних організацій, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству, а саме: служба у справах дітей,територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділ поліції, сектор пробації, заклади охорони здоров’я, освіти та інші установи громади.
“Фахівчині Мобільної бригади надають соціально-психологічні послуги і у телефонному режимі, і безпосередньо під час виїзду до місця виклику, туди, де було здійснене домашнє насильство, – розповідає нам директорка Гребінківського міського центру соціальних служб Валентина Даценко, – Постраждалі мають змогу отримати мінімально необхідний, але дієвий обсяг послуг”.
Фахівці оцінюють психологічний стан постраждалої особи, оцінюють ризики продовження чи повторного вчинення щодо неї насильства.
Мобільна бригада може провести кризове та екстрене втручання, щоб усунути наслідки насильства. Для цього викликають екстрену медичну допомогу, уповноваженого підрозділу органу Національної поліції, постраждалу людину направляють до притулку, центру медико-соціальної реабілітації тощо. Обов’язковим у роботі мобільної бригади є надання психологічної допомоги, у тому числі дітям, адже вони теж є потерпілими від насильства, навіть, якщо не зазнають його безпосередньо.
Працівники міського центру соціальних служб проводять консультування з питань, пов’язаних з протидією насильству, в тому числі із залученням, за потреби, фахівців інших органів, служб, закладів, установ, організацій.
Також фахівці центру нададуть інформацію про найближчі лікувальні заклади, в яких наявні медичні набори термінової постконтактної профілактики ВІЛ/СНІДу, інфекцій, що передаються статевим шляхом, і можливості отримати постконтактну профілактику протягом 72 годин з моменту небажаного та/або незахищеного сексуального контакту (в разі потреби). І, безумовно, спеціалісти Центру та мобільної бригади посприяють постраждалим особам в отриманні додаткових послуг (медичних, соціальних, психологічних, правових, забезпечення тимчасового притулку тощо), у тому числі- спрямують до відповідних загальних або спеціалізованих служб підтримки.
На жаль, Гребінківська громада не має таких тимчасових притулків, денного центру соціально-психологічної допомоги чи кризової кімнати. Але в нашій області створено багато центрів, притулків соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Це 11 центрів соціальних служб, 2 центри соціально-психологічної реабілітації дітей, 36 центрів надання соціальних послуг, 40 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 5 служб первинного соціально-психологічного консультування, 6 денних центрів соціально-психологічної допомоги. В області працюють 4 мобільних бригади – у Полтавській громаді, в Кременчуцькій та Лубенській, 11 мобільних груп від Благодійного фонду “Посмішка UА”. Також за підтримки донорських організацій в Полтаві діють безпечні простори “Вільна” та клуб “Дівчата”, де жінки та дівчата будь – якого віку мають можливість отримати безкоштовно соціальні, психологічні, юридичні послуги.Також в Полтаві діє Центр допомоги врятованим.
В нашій області функціонує три притулки для потерпілих від домашнього насильства, Полтавський обласний центр матері і дитини, куди безкоштовно направляються жінки з малолітніми дітьми, які постраждали від домашнього насильства.
Громади, які потребують відправити у такі центри постраждалих, оплачують перебування жінок, жінок з дітьми, у таких притулках. Між центрами та територіальними громадами укладаються договори чи меморандуми про співпрацю. У нашому районному центрі, у Лубнах, цього року розпочала свою роботу Служба “Притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі”. Ця спеціалізована служба створена для підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства, а також від насильства, спричиненого збройним конфліктом, торгівлею людьми та сексуальними домаганнями. Притулок – структурний підрозділ Лубенського міського центру соціальних служб, розрахований розмістити 10 осіб на добу. Притулок – місце безпечного тимчасового цілодобового перебування постраждалих осіб. Тут нададуть постраждалим особам комплексну допомогу – психологічні, соціально-побутові, соціально-медичні, інформаційні, юридичні послуги.
У Лубенському притулку забезпечують захист прав та інтересів постраждалих осіб, проводять, у разі необхідності, госпіталізацію постраждалої особи, сприяють відновленню прав постраждалої особи. Також працівники притулків сприяють постраждалим особам у пошуку альтернативного придатного безпечного місця перебування чи направлення їх для отримання послуг до інших загальних і спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, у разі, коли в притулку не достатньо місць або необхідні послуги не надаються.
Також у Лубнах проводять заходи у межах соціально-реабілітаційних програм з урахуванням індивідуальних потреб постраждалої особи, забезпечують транспортування постраждалих.

Телефон для довідок: 0505895918

У територіальних громадах Полтавщини створені Денні центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з кризовою кімнатою. Найближчий до нас Центр знаходяться в Пирятині.

Телефон для довідок :(05358)21430, у Шишаках – телефон для довідок: (05352) 92483, у Котельві – ( 096-124-68-62).
У Полтаві діє притулок для жінок Благодійної організації “Світло надії”
Телефон для довідок: 0668295573

В селі Омельнику Кременчуцького району працює Полтавський обласний соціальний центр матері та дитини. В Україні таких закладів – лише три. Соціальний центр матері та дитини – заклад тимчасового проживання жінок на сьомому – дев’ятому місяцях вагітності та матерів з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов’язку.
Жінки з дітьми забезпечуються харчуванням та речами першої необхідності безкоштовно.
Центр розрахований на одночасне перебування 10 мам та 15 немовлят, знаходиться в Кременчуцькому районі, с. Омельник, вул. Леонова, 10

Телефони
(097) 1369362
E-mail
omelnik.35538972@ukr.net

У цій статті ми спеціально надаємо контакти, адреси таких закладів допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. Адже кожна постраждала жінка чи дитина повинна знати, куди звертатися, щоб їй допомогли. Також закликаємо всіх очевидців, сусідів, які бачили прояви домашнього насильства чи насильства за ознакою статі, повідомляти про це відповідні органи.
В Україні існує повноцінна інфраструктура допомоги тим, хто постраждав від домашнього насильства – мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, кризові кімнати та притулки для жінок із дітьми. Все це створено і працює для того, щоб зарадити домашньому насильству та вберегти постраждалих осіб від кривдників.

Наталія Стеценко.
Матеріал створено за сприяння Волинського прес-клубу.