Спалювання сухої трави небезпечно і шкідливо! У нашій громаді уже є перший випадок пожежі на відкритій ділянці

25 лютого в с. Корніївка сталася пожежа на відкритій території. Знищено: суху рослинність на площі 0,2 га. На гасіння залучалось одне відділення 21 ДПРЧ.


Кожного року навесні ситуація повторюється. Якісь недолугі і недалекоглядні (м’яко кажучи) громадяни підпалюють сухостій на відкритих ділянках. Вже з кожної праски говориться про те, що цього робити не можна.
За подібні правопорушення передбачені чималі штрафи, які обчислюються тисячами гривень.
Шкода від спалювання листя і сухої трави — різностороння і має негативні наслідки як для здоров’я людини, так і для природи. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

– Кожного року о цій порі рятувальники гасять подібні пожежі. Бувають дуже складні випадки, коли пожежа стрімко розвивається, але немає можливості дістатися до неї спецтранспортом, адже часто підпалюють саме болотисту місцевість, — коментує начальник 21-ї ДПРЧ КОРКІШКО Олег Миколайович, — цього разу, пожежа відбувалася над дорогою. Але складність її булау тому, що на вулиці було дуже вітряно, а житлові будинки знаходяться дуже близько. Пожежники спрацювали дуже опреативно і професійно загасили пожежу.

Неодноразово на засіданнях адміністративної комісії, що діє при Гребінківській міській раді розглядалося питання про спалювання трави та бур’янів, накладалися на порушників чималі штрафи. Але ситуація майже не змінюється. Хоча, хто знає, можливо саме тому їх не так і багато вцілому…
Варто розуміти, що трава та гілки згодом перегнивають, дають поживу грунту. Рано навесні починають проростати трави та квіти, а коли підпалювати суху траву, гине багато комах, їхні личинки, лялечки.
Випалювання сухого травостою є причиною загибелі кладок і місць гніздування птахів,
Також відбувається забруднення повітря важкими металами. А це дуже небезпечно для здоров’я!