Про стан захворюваності на грип в Гребінківській громаді

Наразі маємо непросту епідеміологічну ситуацію із сезонними захворюваннями. В області зростає рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. На Полтавщині фіксують зростання захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. Висока статистика цілком звична для цього періоду року.
У нашій громаді теж багато випадків ГРВІ та грипу, фіксуються випадки і коронавірусу. Говоримо із директором КНП “Гребінківський Центр ПМСД” Сергієм Петровичем Литвиненком аби дізнатися, про стан захворюваності у нашій громаді, коли слід приймати антибіотики, противірусні препарати та вітаміни під час лікування грипу, ковіду та гострих респіраторних вірусних інфекцій та на інші теми.



– Сергію Петровичу, розкажіть, будь ласка, з якими сезонними хвороба-ми найчастіше зараз звертаються на прийом до сімейних лікарів?
– На сьогоднішній день це – ГРВІ, грип та ковід. Ковід зараз вже віднесли до гострих респіраторних захворювань, він дуже не відрізняється по лікуванню. Це симптоматичне лікування. Звичайно, якщо вже є ускладнення, тоді ми вже більш специфічно підходимо до цього.
Хотів би зауважити, що люди, які вчасно зробили щеплення від грипу та ковіду, можуть взагалі не хворіти або переносити захворювання у легкій формі.
– При такій непростій епідеміологічній ситуації чи усі хворі проходять тестування, щоб дізнатися, що це – ковід, грип чи просто ГРВІ?
– Кожного, хто звертається до сімейних лікарів за допомогою, ретельно обстежують. За бажанням хворого можна зробити швидкий тест на ковід у лікарні безкоштовно. Тести на визначення грипу продаються в аптеці. То вже сам хворий визначає, треба йому робити цей тест чи ні. В будь-якому випадку кожен отримає призначення та поради щодо лікування симптомів захорювання.
– Які ускладнення виникають, коли люди вчасно не звертаються до лікаря і переносять хворобу на ногах?
– Можуть бути дуже складні наслідки для здоров’я. Можуть загостритися хронічні захворювання, можуть розвиватися різноманітні складні захворювання дихальних органів. Але найгірше, коли людина не вчасно звернеться за допомогою, можуть бути невідворотні наслідки.
– Існує такий міф, що якщо людина замерзла або пила холодне, то вона може застудитися. Чи це так?
– Це і міф, і не міф одночасно. Тому що, коли людина перемерзла або вживала щось холодне, вона знижує цим опірність імунної системи та погіршує роботу “доброї” мікрофлори. Тоді негативна мікрофлора в організмі активізується, її кількість збільшується. Умовна оболонка із позитивних мікроорганізмів зменшується і це відкриває “ворота” – вхід для патогенних вірусів і бактерій.
– Чи є можливість звернутися за медичною допомогою до лікаря за телефоном? Чи обов’язково треба приходити на прийом, якщо є ознаки захворювання?
– В початковій гострій стадії при наявності високої температури ми радимо хворим якомога менше контактувати. І в такому разі можна зателефонувати своєму сімейному лікарю і отримати поради. Єдине, що надзвичайно важливо, лікування в цей час направлене на зниження температури, при цьому варто не допускати зневоднення організму. Але через два дні хворий повинен з’явитися до лікаря для детального огляду і консультації.
– Що буде, якщо безконтрольно вживати антибіотики?
– У якому випадку лікар призначає антибіотики?
– Такі ліки призначаються хворому у випадку наявності ускладнень. Якщо вже є початкові прояви бронхіту або запалення легень. Словом, хвороби, викликані бактеріальної флорою.
– У Гребінківському Центрі ПМСД є можливість здати необхідні аналізи, щоб підтвердити встановлений діагноз і тим самим підтвердити призначення антибіотиків?
– Є можливість за допомогою експресаналізатора зробити загальний аналіз крові та сечі, глікований гемоглобін, загальний холестерин та інші. Ці аналізи допоможуть лікарю встановити правильний діагноз та призначити необхідне лікування.
– Без аналізу крові можуть виписати антибіотики?
– Коли є висока температура, хрипи в бронхах чи в легенях, але в пацієнта немає фізичної можливості зробити обстеження, бо важкий стан, то лікар може призначити антибіотики. Це роблять тільки лікарі, а не пацієнти самостійно! На наступний візит лікар знову визначає стан хворого. Але, пневмонії вже лікуються в межах стаціонару. Якщо захворювання, протікає в легкій формі, то це можна робити в денному стаціонарі. Але, якщо стан хворого викликає занепокоєння, то його одразу ж скеровують до стаціонару.
– А як щодо антибіотиків в уколах?
– Це тільки стаціонарно. Взагалі з прийомом антибіотиків треба бути дуже уважними. Не займатися самолікуванням і дотримуватися суворо рекомендацій лікарів. Через безконтрольний прийом антибіотиків, може розвинутися дуже висока резистентність, тобто стійкість мікроорганізмів до цих антибіотиків. І в той момент, коли ми сподіваємося на те, що вони допоможуть, вони не допомагають.
– Зараз ввели рецепти на антибіотики. Чому так погано, якщо люди приймають їх безконтрольно, чим це загрожує?
– Загрожує тим, що люди приймають їх неправильно. Вони самостійно купують, інструкцію почитали, хто як її зрозумів, лікар не розказав, як потрібно, бо вони до нього не зверталися. По-перше, люди не дотримуються часових норм. Поприймали два дні антибіотик, ефекту він не дав.
Пізніше починають приймати новий, той не допомагає, а тоді вже приходять до лікаря. І виходить, що пацієнти вже два антибактеріальні препарати приймали, тож потрібно призначати якийсь третій. Неправильний прийом породжує резистентність.
По-друге, прийом антибіотиків залежить і від вживання їжі, і від прийому інших препаратів під час захворювання.
Через відсутність знань пацієнти не зважають на те, що, якщо вони приймали шість місяців тому антибіотик одного ряду, то його можна повторити тільки через пів року.
– Резистентність розвивається, якщо людина часто п’є антибіотики, чи вона може, навіть, за один прийом розвинутися?
– Ні, за один прийом вона розвинутися не може. Вона виникає, якщо приймати їх часто і неконтрольовано, або якщо людина приймає неправильно. Тобто два дні поприймала, допомогло, вирішила, що більше не потрібно. Пізніше повернулися якісь симптоми, знову почала приймати, от тоді формується резистентність. До прикладу, прописано в інструкції, що потрібно приймати дві таблетки на добу через кожні 12 годин, а людина забула прийняти, часовий режим змінюється, ефективність антибіотика зменшиться.
– У яких випадках варто вживати противірусні препарати?
– Тільки коли ми бачимо підтверджений тест на грип, тоді використовуємо противірусні препарати, їх зараз досить багато на ринку. Лише за призначенням лікаря. Противірусні препарати входять в протокол лікування, якщо є підтверджений позитивний тест на грип або ковід.
– Під час лікування ГРВІ, грипу чи ковіду лікарі часто призначать вітаміни, для чого це робиться?
– Єдине, що рекомендується для самостійного профілактичного лікування – це вітамінотерапія. З жовтня по квітень рекомендується всім приймати вітамін D у профілактичній дозі – раз на добу по капсулі під час їжі. Особливо це стосується жінок, старших за 40 років, які вже можуть мати зміни менструального циклу, прояви остеопорозу.
Взимку сонячного випромінювання в недостатній кількості, тому вітамін D рекомендується приймати в профілактичній дозі. Досить часто порушення гормонального фону, розлади менструального циклу у жінок виникають на фоні зниженого рівня вітаміну D. Тут уже безпосередньо йде призначення лікарем.
Щодо вітаміну C. Під час застуди ми можемо його використовувати. Усі люди зазвичай, які хворіють, починають пити чаї з малиною, їсти овочі та фрукти, які вміщують і так досить велику кількість вітаміну C, і плюс додатково приймають його в чистому вигляді. Вітамін C стабілізує судинну стінку, і за рахунок цього йде менше навантаження на організм.
Що стосується полівітамінів, куди входять і цинк, і вітамін C, і вітамін D, і вітаміни групи B у невеликих кількостях, то багато медиків проти цього. Тому що досить часто в одній таблетці хочуть поєднати те, що поєднувати не можна. Навіть, якщо брати вітаміни групи B, їх всі не можна поєднувати.
Хотів би зауважити з цього приводу дві важливі думки. Кожній людині варто цілеспрямовано укріплювати свій імунітет. Робити зарядку, багато гуляти на свіжому повітрі і побільше вживати вітамінів, але у натуральній формі, їсти сезонні овочі та фрукти. Важливо повсякчас дбати про своє ментальне здоров’я.
Не допускайте погіршення стану, звертайтеся вчасно до лікарів і будьте здорові!
– Дякуємо за розмову! Сподіваємося, що наші читачі дослухаються порад лікаря!