За рахунок сортування сміття вдалося надати вагому допомогу військовим

Нещодавно відбулося засідання 42-ї сесії 8-го скликання. Засідання проводив міський голова Віталій Колісніченко. З початку повномасштабного вторгнення кожне засідання сесії міської ради розпочинається із вшанування Хвилиною мовчання загиблих земляків та усіх, хто загинув від рашистської зброї.
Міський голова виконав ще одну вадливу почесну місію – вручив подяки від військових старості Овсюківського старостинського округу Сергію Марченку та приватному підприємцю Почаївського старостинського округу Олегу Кацалапу. В ці непрості часи ми усі повинні бути об’єднанні єдиним бажанням – якнайшвидшої Перемоги!


Засідання розпочалося із звіту про роботу комунального підприємства”Екосервіс-2022″ за 2023 рік та перший квартал 2024 року. Керівник спільного комунального підприємства “Екосервіс-2022” Олександр Котенко розповів про те, які результати роботи має підприємство, створене з метою впровадження на території громади європейського досвіду управління відходами за рахунок ефективної системи управління відходами, запровадження роздільного збирання сміття, оптимізації витрат територіальних громад на утримання системи поводження з відходами та зменшення екологічного та санітарно-епідеміологічного навантаження на природне середовище. “Екосервіс-2022” – перше в Україні міжмуніципальне комунальне підприємство, яке успішно працює і розвивається. Підприємство обслуговує Гребінківську, Пирятинську, Чорнухинську, та Новооржицьку громади. У чотирьох громадах розмістили майже 500 контейнерів для роздільного збору відходів. За час роботи новоствореного підприємства вдалося зібрати відсортованих відходів у Пирятинській громаді – 77 000кг, в Чорнухинській – 21 000кг, в Гребінківській – 14 000кг ( і це лише за 3 місяці), в Новооржицькій – 10 000кг.


“Екосервіс-2022” проводить велику роботу з дітьми, акції та конкурси серед школярів. Переможців нагороджують цінними призами. Також КП “Екосервіс -2022” допомагає Збройним Силам України, закуповує дрони та бере участь у благодійних акціях. За рахунок коштів, отриманих від сортування сміття, вдалося надати вагому допомогу військовим – придбати портативний радіоелектронний засіб протидії безпілотним літальним апаратам КВЕРТУС AD COUNTER FPV BACKPACK з додатковою батареєю.


Кожного разу на засіданні сесії міської ради одними з перших у порядку денному розглядаються питання про надання матеріальної допомоги. Зокрема, допомога надається згідно до Програми підтримки захисників і захисниць України,ветеранів війни і членів їх сімей та розвитку ветеранської політики в Гребінківській міській територіальній громаді на 2022-2026роки; Програми підтримки породіль у Гребінківській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки; Програми соціального захисту окремих незахищених категорій населення Гребінківської міської територіальної громади на 2022-2026 роки.


На засіданні була затверджена оновлена Стратегія розвитку Гребінківської міської територіальної громади до 2030 року, план заходів та Стратегічна екологічна оцінка документів державного планування. Секретар міської ради Людмила Цапенко розповіла, що робоча група, у складі якої представники громадськості, освітяни, активна молодь, представники міської ради, старости, представники бізнесу активно працювали протягом п’яти місяців над важливим для громади документом, без якого громада не зможе брати участь у державних цільових програмах та міжнародних проектах із залучення додаткових коштів іноземних партнерів. На основі Стратегії буде здійснюватися подальше планування життя громади. Загалом учасниками робочої групи внесено 53 проекти. Депутати проголосували за оновлену Стратегію, і таким чином розпочалася її реалізація уже навіть під час цього засідання сесії. Були внесені зміни у цілий ряд Програм, які діють у нашій громаді, що дозволить вирішити багато соціальних питань.
Внесено зміни до переліку адмінпослуг, які надаються у Гребінківському відділі ЦНАП, в тому числі доповнено послугами щодо реєстрації в ДАР та подачі заявки на отримання допомоги малим с/г виробникам.


Зараз непроста ситуація у сусідній Харківській області із генерацією електроенергії, тож керівництво міської ради та депутати прийняли рішення передати у комунальну власність Харківської обласної військової адміністрації бензиновий генератор. Така допомога дуже важлива для мешканців Харківщини.
У зв’язку з тим, що у нашій громаді, як і по всій Україні, зараз дуже погана демографічна ситуація, доводиться приймати важкі непопулярні рішення – закривати школи. З першого вересня цього року припиняють свою діяльність – Олександрівська та Сербинівська початкові школи, а також філія Мар’янівська початкова школа імені Євгена Павловича Гребінки Опорного закладу Гребінківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4.

Через вкрай малу кількість дошкільнят ліквідовується заклад дошкільної освіти “Барвінок”. Працівникам цих установ запропонували інші робочі місця, а школярі та дошкільнята продовжать навчання та перебування у інших закладах освіти громади.


Депутати підтримали рішення про внесення змін до показників бюджету Гребінківської міської територіальної громади на 2024 рік та затвердили звіт про виконання бюджету Гребінківської міської територіальної громади за 1 квартал 2024 року. Розглянули ряд інших важливих питань Порядку денного.