Основний принцип Стратегії – згуртована громада

Відбулося підсумкове засідання робочої групи з оновлення Стратегії розвитку Гребінківської міської територіальної громади до 2030 року. Під час засідання відбулася презентація і обговорення проєкту Стратегії , Плану заходів на 2024-2026 роки з реалізації Стратегії та розгляд Стратегічної екологічної оцінки документів державного планування. Засідання провела секретар міської ради Людмила Цапенко.


Нагадуємо, що члени робочої групи, у складі якої представники громадськості, освітяни, активна молодь, представники міської ради, старости, представники бізнесу протягом п’яти місяців активно працювали над важливим для громади документом, без якого громада не зможе брати участь у державних цільових програмах та міжнародних проектах із залучення додаткових коштів іноземних партнерів, на основі Стратегії буде здійснюватися подальше планування життя громади.


На відкритих засіданнях робочої групи напрацювано новий Профіль громади, підведено підсумки опитування жителів та бізнесу щодо пріоритетів розвитку громади, врахувавши які визначено стратегічні цілі та завдання.
Загалом учасниками робочої групи внесено 53 проектів, які будуть реалізовуватися протягом 3 років. Дані проекти зіставили із затвердженими цілями Стратегії, узгодили обсяг фінансування з плановими бюджетними показниками. Такий підхід дає змогу запрограмувати впровадження різнопланових ініціатив, досягнути максимальної збалансованості щодо цілей та завдань та уникнути «перекосів», коли фінансується лише один напрям Стратегії. Дані проекти будуть втілюватися у життя за рахунок різних джерел –з бюджету громади, обласного та державного бюджетів, із залученням коштів інвесторів, міжнародної технічної допомоги.


До речі, попередня Стратегія налічувала 102 проекти. На перші три роки було заплановано реалізація 66 проектів, з них реалізовано протягом 2019 – 2021 років 44 проекти. В ході засідання виникали питання щодо тих чи інших проектів. Розробники давали роз’яснення, відповідали на питання. Як підсумок, усі учасники робочої групи погодилися з тим, що оновлення Стратегія і внесені до неї проекти зачіпають усі сфери життя громади. Втілення їх у життя допоможе розвивати громаду, покращувати благоустрій, умови життя, зробить нашу громаду територією розвитку та успіху.
Запорукою подальшого розвитку та успішної реалізації проектів Стратегії стане згуртованість мешканців громади.


Проект оновленої Стратегії та Плану заходів з її реалізації розміщено у відкритому доступі на офіційному сайті міської ради.
Процес стратегічного планування відбувається за підтримки експертів проекту «Підтримка стратегічного планування розвитку територіальних громад Рівненської, Житомирської та Полтавської областей», який реалізується ГО «Ендшпіль» завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».