Гордість села – наші земляки

До Мар’янівського старостату входить два села – Мар’янівка та Новодар. Це найменший старостинський округ у Гребінківській громаді , адже має лише 477 жителів. Та про батьківщину відомого поета – байкаря знають в Україні. До маленького села і досі приїздять екскурсії з різних міст та сіл нашої країни, щоб вклонитися Є.П.Гребінці на родовому кладовищі та відвідати Гребінчин каштан у сільському парку. Двохсотрічне дерево пам’ятає зустріч Євгена Павловича та Т.Г.Шевченка.

Селяни навесні навели лад у парку, повирубували чагарники та насадили дерева. Адже пам’ятати про відомих українців та опікуватися історичними місцями – завдання нащадків.

Музей братів Гребінок вже давно працює у приміщенні Мар’янівського сільського закладу культури. Будинок культури знаходиться в центрі села, приміщення капітально відремонтоване. Це – осередок культурного життя Мар’янівки. Тут проходять благодійні концерти, конкурси, виставки.

Минулого року в селі припинили своє функціонування Мар’янівська початкова школа ім..Є.П.Гребінки та ДНЗ “Чебурашка”. Та до села приїхали нові сім’ї із зони бойових дій.
Староста Марянівського старостинського округу Тетяна Ігнатович розповідає: “У нашому старостаті зареєстровано 46 внутрішньо переміщених осіб. П’ять сімей прибуло з зони бойових дій. Мар’янівці гостинно прийняли переселенців та розмістили їх у будинках місцевих жителів, забезпечили їх нормальними умовами проживання. Їм надається гуманітарна допомога.”


Мар’янівці активно долучаються до приготування продуктів харчування, виготовлення окопних свічок та маскувальних сіток на підтримку воїнів Збройних Сил України. Жителі села перераховують кошти на спорядження для воїнів – односельців, які захищають рідну землю від окупантів.

Із маленького Мар’янівського старостату мобілізовано 29 захисників. Дошка з фотографіями воїнів – односельців завжди на почесному місці на всіх благодійних заходах.

Поруч завжди скринька для збору коштів на потреби ЗСУ. Долучаються до благодійних акцій і місцеві аграрії. Завдяки їхній підтримці були придбані подарунки для сімей військовослужбовців, які боронять Україну.

На благодійні концерти ходять і рідні воїнів-захисників. Син Пелагеї Іванівни Данильченко – Руслан Миколайович, вже два роки боронить нашу державу на харківському напрямку.

На Різдвяні свята був у відпустці у рідному селі. Мобілізували до війська і зятя Ганни Василівни Вітренко – Олександра Анатолійовича Діденка.

Жінки моляться за своїх рідних та допомагають коштами зі своїх невеликих пенсій всім воїнам-землякам.