Лідерство – це вміння організувати роботу і бути прикладом. Староста Світлана Буц

Процес децентралізації (реформи системи управління органів влади та місцевого самоврядування) розпочався рівно 10 років тому, поштовхом до чого стала Революція гідності. Реформа відбувалася у кілька етапів і складалася з кількох аспектів. Її ключовою метою було, аби місцеве самоврядування самостійно, власними ресурсами, могло вирішувати питання місцевого значення.


Після проведення децентралізації у наших громадах сільські ради були реорганізовані у старостинські округи, а у селах з’явилися старости. У 2020 році були обрані більшість старост нашої громади. З тих пір і у Рудківському старостаті працює на посаді старости Світлана Володимирівна Буц.
Її кандидатуру запропонував міський голова Віталій Колісніченко під час обговорення вона набрала чимало голосів підтримки серед місцевого населення, адже сама вона проживає у Рудці, тож і її там добре знають, і вона розуміє, чого потребує її рідне село для розвитку і процвітання. До цього часу вона працювала у органах місцевого самоврядування на різних посадах. Була і бухгалтеркою, і секретарем сільської ради, тож нова посада її не лякала, багато в чому знайома, але були і нововведення, які треба було опанувати.
До складу Рудківського старостинського округу належать два населені пункти – село Рудка, в якому і розміщений старостат та інші об’єкти соціально важливої сфери (гімназія, ФАП, сільський будинок культури, бібліотека та інші), а також село Горби – село в якому є всі необхідні комунікації, але жителів чомусь дуже мало. У старостинському окрузі зараз проживає 522 людини, з них 275 жінок.
На території Рудківського старостинського округу працює Рудківська гімназія, ЗДО “Сонечко”, пересувне поштове відділення, магазин, сільська бібліотека, сільський будинок культури, ФАП.

“Здавалося б єусе необхідне для проживання, але молодь, здебільшого, виїздить і шукає собі кращих умов, – каже Світлана Буц. – Із початку повномасштабного вторгнення наш старостинський округ прийняв багато вимушених переселенців. Зараз проживає 59 людей із числа ВПО. Багато хто з них уже придбали житло. І найперше, що вони завжди запитують, коли обирають будинок, це чи є у дворі підвал і у якому він стані.Переважно, це були люди, яких щось пов’язує із нашим краєм. Та були й такі родини, які приїхали сюди випадково, або за порадою знайомих і залишилися. Ми допомагаємо їм знайти житло та роботу, усіляко підтримуємо їх”.
У цьому старостинському окрузі зареєстровано 5 фермерських господарств та 2 приватні підприємці, що здійснюють сільськогосподарську. Староста змогла налагодити співпрацю із ними. Спільними зусиллями та за підтримки міської ради вирішують усі нагальні проблеми старостинського округу.
Але, на думку Світлани Володимирівни, треба усіляко підтримувати і допомагати розвиватися малому бізнесу у селах.


“У нас є великі можливості для розвитку “зеленого туризму”, садівництва, розвитку ремесел та маленьких крафтових виробництв, – каже Світлана Буц.- Я намагаюся донести інформацію і всіляко заохочую місцевих жителів, а особливо жінок,шукати можливості для створення та розвитку власного бізнесу”.
Важко не погодитися із тим, що жінки, особливо в селах,більш завантажені домогосподарством, відповідальністю за інших членів родини, а це обмежує можливості жінок займатися оплачуваною роботою. Так, у Рудці є і садочок, де можуть перебувати діти дошкільного віку, є і гімназія, в якій діти можуть здобувати освіту та ще й займатися на гуртках позаурочно, але можливості до працевлаштування – не так багато. Наразі є багато ініціатив, які підтримують розвиток жіночого підприємництва.
Світлана Володимирівна часто спілкується з односельцями, і не завжди це відбувається в робочий час. Є такі мешканці/мешканки, які через стан здоров’я чи вік не можуть дістатися до старостату та вирішити нагальні питання, то староста має можливість приїхати додому і допомогти їх вирішити – видати необхідні довідки чи взяти документи для оформлення тих чи інших адмінпослуг.
Адже для неї як для старости важливо завжди знати і розуміти, які проблеми найбільше хвилюють її земляківі землячок.
Одним із основних завдань старости є організувати спільну роботу. Щоб кожен житель і жителька долучилися до хорошої спільної справи, чи то проведення благодійного ярмарку чи весняна толока у селі.
З ініціативи старости Світлани Буц у Рудківському сільському будинку культури регулярно проводяться різноманітні благодійні заходи. Працівники та працівниці культури та учасники та учасниці художньої самодіяльності беруть активну участь у благодійних акціях Гребінківської територіальної громади для підтримки захисників-земляків. Мешканці й мешканки старостату завжди долучаються до збору різноманітної благодійної допомоги. Фермерські господарства, установи, організації та приватні підприємці теж активно долучаються до благодійної допомоги ЗСУ.
“У місцевому магазині постійно стоїть банка для збору коштів для допомоги захисникам-землякам, – каже Світлана Володимирівна, – 12 наших односельців зараз в лавах Збройних Сил України. Тож ми намагаємося, чим можемо, допомагати їм, підтримувати”.


А ще Рудківський сільський будинок культури став своєрідним центром спілкування та творчості. Усі, у кого душа співає, час від часу збирають у клубі на репетиції. Такі зустрічі та різноманітні благодійні ярмарки та концерти є своєрідними елементами психологічної підтримки у цей непростий час. І вони однаково корисні, як для глядачів/глядачок, так і для самих учасників/учасниць. Світлана Володимирівна Буц теж любить співати, виступає у благодійних концертах. Вона впевнена, що саме така діяльність допомагає багатьом не втрачати життєвий тонус, підтримувати патріотичний дух та плекати віру у нашу Перемогу.
Зараз дуже не просто вирішувати ті чи інші важливі питання для села. Але, на думку старости, треба намагатися, принаймні, підтримувати порядок на належному рівні, вирішувати ті питання, на які не треба багато ресурсів або зусиль. Якщо береться за якусь справу, то виконує її досконало, інакше навіщо тоді братися до роботи. Своєю нестримною енергією спонукає активності інших людей. Бо ж знає, що лише власним прикладом може заохотити інших до спільної справи заради того, щоб їхні села розвивалися, ставали кращими і дедалі більше хороших справ було зроблено.
Одним із пріоритетних завдань Світлана Володимирівна вбачає благоустрій населених пунктів. Зараз на громадських роботах у старостинському окрузі працює своєрідна бригада по благоустрою, яка складається із 5 мешканок Рудки. Разом і з старостою жінки визначають на кожен день обсяг роботи і беруться її виконувати. Можуть і косити, і рубати, вантажити гілки на трактор. Але інколи доводиться запрошувати і інших мешканців/мешканок старостату, спонукаючи їх не бути байдужими до рідного села. Світлана Володимирівна сама завжди бере участь у цих роботах.
Лиш надворі потепліло, організували прибирання та вивезення сміття з кладовища, прибирали сміття на обочинах доріг.Підтримують порядок на території парку та дитячого майданчика. Торік зробили поточний ремонт пам’ятника та обеліску. Добре, що місцеві фермери та підприємці також долучаються до хороших ініціатив для покращення благоустрою рідного краю. Цього року, завдячуючи старанням бригади з благоустрою, до складу якої увійшли рудківські жінки, вдалося виконати дуже важливу роботу – прибрати від чагарників кладовище у селі Горби. Колись це село було більшим навіть за Рудку, там мешкало багато родин, працював ФАП, клуб, магазин, був газогін та водопровід. Але чомусь роками село занепало. Тепер там проживають лише 5 родин. Та Світлана Володимирівна вірить у те, що це село не зникне з карти нашої громади. Адже воно має усі перспективи для розвитку, а не занепаду.
“Залишається ще багато проблемних питань, які потрібно вирішувати, – каже староста Рудківського старостинського округу Світлана Буц. – Це і стан доріг як обласного значення, так і місцевого, і капітальний ремонт будівель комунальної власності, централізоване збирання та вивезення твердих побутових відходів та сміття, автобусне сполучення з районним центром в Лубнах та низка інших питань. І хотілося б залучити більше місцевих жителів до громадської діяльності. А ще хочу подякувати всім, хто підтримує нас і допомагає. Тим, хто вносить пропозиції з покращення життя, і допомагає їх втілювати у життя. Тим, хто робить наш Рудківський старостинський округ кращим”.
Якби не було складно, але староста Рудківського старостинського округу розуміє, що головне – не зупинятися на цьому шляху, а поступово вирішувати усі питання. Світлана Володимирівна Буц працює, щоб інтереси всіх жителів і жительокстаростату були належним чином представлені. Щоб їхні соціальні, побутові та інші потреби були задоволені. Щоб проблеми місцевого значення вирішувалися швидко, відкрито, зрозуміло.
Світлана Педоряка.
Матеріал створено за підтримки Волинського прес-клубу.