ЗА ЗАЛИШЕНЕ НА ВУЛИЦІ СМІТТЯ НА ПОРУШНИКІВ ЧЕКАЄ ШТРАФ: В ГРЕБІНЦІ ПРОВОДЯТЬСЯ РЕЙДИ

Останнім часом на вулицях міста стали виникати стихійні смітники. Деякі мешканці прилеглих будинків замість того, щоб викинути сміття на сміттєвоз, який згідно графіка курсує біля багатоквартирних будинків, просто виносять його і залишають на узбіччі доріг.Таким чином, за деякий час формується купа сміття, в подальшому його розносить вітром, а також пакети можуть розірвати тварини та птахи. Коли приїздить сміттєвоз, збирає сміття у добросовісних громадян, комунальники вимушені самостійно збирати та загружати на сміттєвоз залишене сміття. На це витрачається зайвий час та зусилля працівників, які не повинні цього робити та не встигають приїхати вчасно на подальші місця збору побутових відходів.

 

У публічному договорі про надання послуги з управління побутовими відходами, який розміщено на офіційному сайті Гребінківської міської ради https://www.hrebinka.org.ua чітко зазначено що “під час збирання побутових відходів за безконтейнерною системою споживачі зобов’язані за встановленим графіком викинути пластикові пакети із зібраними відходами на спеціальний транспортний засіб у місцях, погоджених з виконавцем”. Так було багато років, але останні кілька місяців стали виникати ось такі прикрі непорозуміння.
Вже багато разів представники міської ради проводили бесіди із мешканцями багатоквартирних будинків з проханням викидати сміття самотужки на сміттєвоз. Досить вже того, що працівники Гребінківського комбінату комунальних підприємств регулярно збирають побутове сміття, гілки, бур’яни на стихійних смітниках, які влаштовуються вздовж багатьох вулиць. Так ще чомусь деякі недобросовісні мешканці багатоквартирних будинків вирішили, що можуть просто залишати свої побутові відходи деінде. Додається роботи комунальникам та псується вигляд вулиць, витрачаються зайві ресурси. А так не повинно бути. Ми усі, як патріоти рідного міста, повинні дбати про чистоту та порядок на вулицях та біля наших будинків, чи то багатоквартирних, чи у приватному секторі.
Нагадуємо жителям нашої громади, що на території Гребінківської громади діють “Правила благоустрою населених пунктів Гребінківської міської об’єднаної територіальної громади”, які прийняті відповідно до Закону України “Про благоустрій населених пунктів”. Правила були затверджені рішенням 21 сесії Гребінківської міської ради VII скликання від 20 червня 2019 за №724 та розміщені на офіційному сайті https://www.hrebinka.org.ua.
Уже багато років у нашому місті діє безконтейнерна система збору побутових відходів (хвостових). Під час збирання побутових відходів за безконтейнерною системою споживачі зобов’язані за встановленим графіком викинути пластикові пакети із зібраними відходами на спеціальний транспортний засіб у місцях, погоджених з виконавцем.


Надавачем послуг із збирання, розміщення побутових відходів в місті є комунальне підприємство “Гребінківський комбінат комунальних підприємств”. Спеціалізований транспорт, згідно розробленого та затвердженого графіка їздить за встановленим маршрутом і збирає побутові відходи.
Згідно “Правил благоустрою населених пунктів Гребінківської міської об’єднаної територіальної громади”, зокрема пунктом 19 зазначено, що “У межах вулиць і доріг забороняється: розміщувати споруди та об’єкти; смітити, псувати дорожнє покриття, обладнання, зелені насадження; спалювати сміття, опале листя та інші відходи, складати їх для тривалого зберігання.
Виконавчий комітет Гребінківської міської ради ухвалив рішення та визначив посадових осіб, уповноважених проводити рейди та складати протоколи про адміністративне правопорушення за порушення “Правила благоустрою населених пунктів Гребінківської міської об’єднаної територіальної громади”. Зокрема, за самовільне викидання сміття в непередбачених для цього місцях, передбачений штраф на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян згідно зі статтею 152 Кодексу України про адміністративне правопорушення. Проведено ряд бесід та складено адмінматеріали на правопорушників.
Гребінківська міська рада закликає всіх мешканців громади дотримуватися Правил благоустрою, сортувати відходи, адже переробка та повторне використання сировини економить цінні ресурси та сприяє зменшенню кількості токсинів на звалищах.
Пам’ятайте, майбутнє нашої громади, країни та, навіть, планети, чисте довкілля та здоров’я наших дітей залежить від кожного з нас. Не будьте байдужими!