Здоров’я починається з їжі! Як у школах громади запроваджують нове меню

Вже кілька років триває реформа шкільного харчування.Рішення змінити шкільне харчування – зробити його корисним та смачним – вимушене і необхідне.
Протягом довгого часу ніяких змін у цій сфері не відбувалося. І якщо в селах, за рахунок пришкільних ділянок та садів, заготовляючи влітку овочі та фрукти, чаї та сухофрукти для компотів, можна було урізноманітнити шкільне меню, то у міських школах такого розмаїття страв не було. Багато поколінь дітей були невдоволені їжею у шкільних їдальнях. Дуже часто, навіть, вигляд страв відвертав бажання їх вживати. Врешті, щоб зробити раціон учнів кориснішим, смачнішим та різноманітнішим, стартувала реформа шкільного харчування.

Окрім того, що змінилося меню, його запроваджують у школах поступово. Кардинальних змін зазнали і вимоги до харчоблоків у школах. І наша громада не стала виключенням. У всіх освітніх закладах громади були оновлені харчоблоки – закуплено нове обладнання, за допомогою якого шкільні кухарі готують смачні страви для школярів із нового меню. Нове обладнання тепер використовує у своїй роботі і кухар Почаївської гімназії Наталія Григорівна Трохименко. У 2023 році у приміщенні шкільної їдальні зроблений косметичний ремонт. А от обладнання харчоблоку змінилося кардинально. Тепер використовуються нові меблі та обладнання – плита, холодильник, раковини, крани та інше.
Наталія Григорівна розповідає, що дітям не так просто призвичаюватися до нового шкільного меню. А школярі, як виявляється, дуже вибагливі гурмани. Їм може не сподобатися зовнішній вигляд страви і вони не будуть її споживати. Тож, як каже кухар, спочатку доводилося просто вмовляти спробувати нові страви. Але коли діти таки наважувалися і пробували, переконувалися, що нові страви смачні і корисні.
Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.
Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них – консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.


Також зменшені норми споживання хліба та картоплі, збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Збільшені норми щодо рослинного та вершкового масла, розширена варіація використання продуктів під час складання меню.
У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, газовані напої, зокрема, й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву, гриби та інше.
Виконання простих порад має велике значення для здоров’я!