Про Тараса Шевченка – цікаво!

На початку березня, традиційно щороку, у нашій країні відзначаються шевченківські дні. У нашій громаді, особливо у закладах освіти та культури, проводиться багато цікавих і повчальних заходів.
Ну щоб здавалося можна нове віднайти у постаті Тараса Шев-ченка?! Але ж ні! Щоразу можна відкри-вати все нові і нові грані його особистості, а творчість Кобзаря – це наша свята і невмируща спадщина, життєдайна криниця української класики.
У Гребінківському краєзнавчому музеї завжди відбуваються цікаві зустрічі, пізнавальні заходи, тематичні екскурсії. Цього разу зустріч присвячується пам’ятним датам народження і смерті великого Тараса Шевченка.

До музею завітали учні 4 – го Б класу Опорного закладу Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ст.№4 разом з класним керівником Світланою Шапошнік та асистентом учителя Катериною Кириленко. 
Директор музею Людмила Безвиненко та зберігач музейних фондів Надія Фальківська розповідали четвертокласникам про Тараса Шевченка. А оскільки його доля нерозривно пов’язана із нашим земляком Євгеном Гребінкою, то діти дізналися про те, що саме Євген Гребінка став ініціатором викупу Тараса Шевченка із кріпацтва, разом вони подорожували Україною та гостювали у Мар’янівці.


Як і багато дітей у садках та початковій школі, Тарас Шевченко дитиною любив малювати. Слід пам’ятати, що Тараса викупили з кріпацтва за його художній талант – вміння малювати. Натомість його поезія стали причиною його арешту та заслання. Мало відомо, що Тарас Шевченко був одним з перших (як не перший) політв’язень царської Російської імперії.
Щоб знову пробудити цікавість учнів до постаті Тараса Шевченка, варто показувати його різним та ламати стереотипний образ про Шевченка-монумента. Тараса Шевченка справедливо можна назвати легендарним пророком на всі часи.


Школярі  провели своє невеличке дослідження і розповіли кілька цікавих фактів із життя славетного Кобзаря та прочитали на пам’ять його вірші.
Але всі розуміють, щоб дітям у школі було цікаво вивчати Шевченка, і біографію, і творчість, треба осучаснювати подачу матеріалу про письменника та обов’язково проводити паралелі з теперішніми подіями.
Особливо сьогодні актуальні його слова, коли точиться боротьба на сході за цілісність територіальну, за незалежність України. Що може бути актуальніше: “І на оновленій земної врага не буде супостата. А буде син і буде мати. І будуть люди на землі”.