Відпустки для військових під час воєнного стану

Відпустка для всіх категорій військовослужбовців триває не більше 30 календарних днів. Також надається додатковий час на дорогу в межах України до 2 діб.
Усі військові мають право на відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення (не більше 10 календарних днів).
За станом здоров’я відпустка надається на строк, визначений у довідці військово-лікарської комісії. Надання такої відпустки є обов’язковою.
Під час дії воєнного стану курсантам (слухачам) вищих військових навчальних закладів, або закладів вищої освіти з військовими кафедрами / підготовчими відділеннями надається канікулярна відпустка:
• зимова — не більше 10 календарних днів
• літня — не більше 20 календарних днів
Також під час воєнного стану мають право на відпустку:
• військовослужбовці-жінки у зв’язку з вагітністю та пологами;
• для догляду за дитиною до трьох років та якщо дитина потребує домашнього догляду — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до шести років (якщо обоє батьків є військовослужбовцями, така відпустка надається одному з них за їхнім рішенням).
Як отримати відпустку?
Щоб отримати відпустку, військовослужбовцю потрібно:
• подати рапорт на отримання відпустки своєму безпосередньому командиру (якщо відпустка за сімейними обставинами, то додати підтверджувальні документи чи нотаріально завірені копії)
• командир клопоче по суті рапорту до вищого командування та видається наказ командира військової частини про надання відпусток
• військовослужбовцю, який іде у відпустку, обов’язково видають відпускний квиток.
• при прибутті до місця проведення відпустки потрібно стати на облік в ТЦК та СП або Військовій службі правопорядку, а за день перед вибуттям до місця служби знятися з обліку. про час взяття на облік і зняття з нього на відпускному квитку роблять відповідну позначку
• військовослужбовцям, які захворіли під час щорічної основної або щорічної додаткової відпустки, зазначена відпустка продовжується після одужання на кількість невикористаних днів цієї відпустки.
• при зміні адреси, одержанні дозволу на подовження відпустки у зв’язку з хворобою чи з інших причин, що затримують вчасний виїзд, військовослужбовці мають негайно повідомити про це орган управління Служби правопорядку чи ТЦК та СП, де вони стали на облік.
Дружині (чоловіку) військовослужбовця щорічна основна відпустка за її бажанням надається у зручний для неї (нього) час одночасно із щорічною основною відпусткою військовослужбовця.
Юридична сотня
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text
#Відпустки
#Соціальний_захист