Здоров’я жінки – це не тільки репродуктивна функція

Наприкінці травня відзначається Міжнародний день дій за здоров’я жінок. Це – не лише про можливість народжувати дітей, як стереотипно ми собі уявляємо. Це – про здоров’я загалом, про наявність/відсутність інших захворювань, психоемоційний стан жінки і її добробут.
Згідно з дослідженням Інституту здоров’я McKinsey, представленим на початку 2024 року, «жінки проводять на 25% більше часу в стані «поганого здоров’я» порівняно з чоловіками». Вирішення цієї проблеми, за підрахунками аналітиків, «сприятиме зростанню світової економіки принаймні на 1 трильйон доларів США щорічно до 2040 року».
Ці ж дослідження підтверджують, що жінки переважно страждають від захворювань статевої системи, які припадають на період із 15 до 50 років, тобто більша частина проблем зі здоров’ям припадає на працездатний вік жінок. А це впливає на можливості жінок заробляти гроші, їхньої самореалізації.
Очевидно, що величезний вплив на здоров’я українок має війна і пов’язані з нею виклики, часто дбати про свій стан немає можливостей – ані емоційних, ані фізичних, ані фінансових.
У Гребінківській громаді проживає 8 294 жінки. За даними адміністрації Гребінківської міської лікарні, у 2024 році проліковано в поліклінічному відділенні 911 жінок, в стаціонарі пролікувалося 275 жінок.
Лікар-гінеколог КНП «Гребінківська міська лікарня» Анатолій Володимирович Пасюк розповідає, що за 5 місяців 2024 року у гінекологічному кабінеті пройшли обстеження 1577 жінок. «У нашій поліклініці можна пройти УЗД гінекологічне та молочних залоз, кольпоскопію. За допомогою нового і сучасного цифрового кольпоскопа можна виявляти патологію». Також жінки, які планують завагітніти, мають можливість пройти діагностику прохідності маткових труб. У стаціонарному відділенні лікарні проводять оперативні втручання, щоб зберегти здоров’я жінок.
Ми провели опитування нашої жіночої аудиторії. Запропонували читачкам дати відповіді на такі запитання:
1. Чи звертаєтеся ви до лікарів задля підтримки власного здоров’я?

2. Що є перешкодою, викликом для вас у тому, щоб проводити огляд/обстеження свого фізичного чи психологічного стану?
Із десяти жінок лише одна відповіла, що періодично звертається до лікарів задля підтримки власного здоров’я. Відповідь «зрідка» обрало 6 жінок, «на жаль, ні» – троє. А ось серед перешкод, що заважають проводити огляд, п’ятеро жінок відповіли «брак доступу до обстеження», троє – «фінансові питання», одна відповідь – «є важливіші проблеми, ніж моє здоров’я». Одна жінка сказала: «Я не довіряю місцевим лікарям, надаю перевагу обстеженням в столиці».
Як бачимо, попри ряд можливостей, для здоров’я жінок існує ряд викликів.
Материнство у час війни – один із таких викликів. Через хронічні захворювання і брак можливостей для лікування, постійні стреси, виснаження існує ризик викиднів і народження не зовсім здорових діток
Інший виклик – відсутність можливості, або зовнішні перешкоди для обстеження. Наприклад, рак молочних залоз – одне з найпоширеніших онкозахворювань серед жінок. Однак жінки Гребінківської громади позбавлені можливості проходити мамографію, адже найближчий мамограф знаходиться у Прилуках, за 65 кілометрів від Гребінки. Це складно – і фінансово, і логістично. Тож більшість жінок відмовляється пройти таке необхідне обстеження, або відкладає його до «кращих часів». Проте рання діагностика значно підвищує шанси на одужання і дає можливість врятувати тисячі життів. У разі виявлення раку молочної залози на першій стадії шанси вилікуватись складають понад 95%. Тож постає питання – як жінці дбати про своєї здоров’я, якщо держава не забезпечила їй таких умов? А якщо жінка – старшого віку, або у неї обмежена мобільність?
Ще одним викликом є економічна (не)спроможність жінок. Окрім того, що і до повномасштабного вторгнення жінки отримували в середньому на 18-25% менше за чоловіків, то сьогодні жінки, у яких чоловіки у війську, часто змушені на ці кошти самотужки утримувати дітей та інших членів родини. Тож чи йтиметься про увагу до власного здоров’я?
Розуміючи ці виклики, все ж закликаємо жінок не нехтувати своїм здоров’ям. Сьогодні – це ще й питання виживання вас і ваших дітей.
Наталія Стеценко.
Матеріал створено за сприяння Волинського прес-клубу.

Фото з Інтернет-джерел.