Марія Бровар – студентка Київської муніципальної Академії естрадного та циркового мистецтва

Для українських школярів вже прозвучала мелодія останнього шкільного дзвоника. Школи вже не наповнюються гамірною юрбою, діти – на канікулах. А ось випускники зараз складають національний мультипредметний тест. Попереду їх чекають нові іспити та вибір закладів освіти, в яких вони продовжать навчання. Майбутнім студентам важливо не розгубитися, визначитися з майбутньою професією і впевнено йти до омріяного. Сьогодні ми спілкуємося з студенткою першого курсу Київської муніципальної Академії естрадного та циркового мистецтва Марією Бровар, вона навчається за спеціалізацією «Ляльки на естраді». Її розповідь та поради будуть корисні нинішнім випускникам, стануть у нагоді при виборі вузу та життєвої стежини.


Марія – випускниця Гребінківської гімназії. Володимир Олександрович Щербак, класний керівник 11-А класу, в якому навчалася дівчина, характеризує її, як творчу та харизматичну натуру. Вчитель зазначає, що діти, які визначилися з майбутньою професією ще в школі, точно знають, на які предмети слід звернути більшу увагу. Тоді учні ходять на додаткові заняття, відвідують підготовчі курси та дні відкритих дверей, що проводять вузи. Хоч Марії легко давалися математичні науки, та її більше цікавили гуманітарні предмети. Вона додатково займалася з викладачами української та англійської мови – В.О.Щербаком та А.О.Гавриленком, багато читала творів української та зарубіжної літератури. Андрій Олександрович та Володимир Олександрович в усьому підтримували дівчинку, готували її до іспитів. Марія завдячує педагогам за впевненість у знаннях, та досвідом у спілкуванні з людьми. Цей навик став у нагоді при виборі творчої професії. У гімназії дівчина займалася озвучкою різних проектів, це її теж зацікавило.


З початком повномасштабної війни у всіх українців відбулася переоцінка цінностей. Тоді і Марія все переосмислила, дослухалася до своїх бажань та визначилася зі своєю майбутньою акторською професією. Маша говорить: «Ніхто не радив вступати на актора театру, та всі підтримали мене у цьому виборі». Дівчинка двічі на тиждень почала їздити до столиці на заняття з підготовки до творчого конкурсу. Разом з викладачами готувала на іспит виразне читання напам’ять байки, вірша, прозового уривку, монологу та етюду з імпровізацією.


Марія Бровар подавала документи до різних вузів. Дівчина радить майбутнім студентам творчих факультетів наполегливо готуватися до іспитів. А потім потрібно перебороти свій страх та відпустити хвилювання і бути собою. Це завжди працює під час творчих конкурсів. Не до всіх вузів дівчині вдалося пройти. Спочатку, навіть, засмутилася, що омріяний університет не відчинив для неї двері. Але зараз Маша впевнено стверджує: «Все йде до кращого. Не потрібно засмучуватися та зупинятися, якщо не все складається так, як би хотілося. Потрібно продовжувати свій шлях до мети». Марія успішно пройшла творчі випробування та пройшла на бюджетну форму навчання до столичної муніципальної Академії естрадного та циркового мистецтва. І з самого початку навчання не пошкодувала, що обрала цей вуз і стала артистом-лялькарем.

Чудові викладачі-професіонали та творчі однокурсники та однокурсниці зробили студентське життя цікавим та різноплановим. Дівчина з захватом розповідає про творчі заняття з куратором та майстром Сергієм Миколайовичем Забродіним, колишнім режисером Київського лялькового театру. Студенти та студентки на першому курсі вже навчилися працювати з лялькою-кулькою, з лялькою-рукавичкою, опанували секрети тіньового театру. Доводиться власноруч виготовляти багато реквізиту та ляльок. Наприклад, на екзамен довелося змайструвати з картону пральну машину, щоб показати, як «оживає» одяг в пралці.
Влітку, на канікулах, Маша влаштувалася на роботу, адже має мрію – виготовити свою першу ляльку. Створення ляльки – цікавий та кропіткий творчий процес. «Оживити» ляльку – це вже диво! От і навчається Марія Бровар мистецтву «робити дива власними руками»!