З особами, які скоїли домашнє насильство та постраждали від нього буде працювати психолог

4 червня відбулося засідання Координаційної ради з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству та за ознакою статі, протидії торгівлі людьми.
Засідання провів Валерій Волошин, заступник міського голови, голова Координаційної ради.
Про діяльність мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі при Гребінківському міському центрі соціальних служб поінформували: Валентина Даценко, директор Гребінківського МЦСС та Дмитро Шумейко, старший дільничий офіцер СПД №1 ВП №1 Лубенського РВП ГУНП у Полтавській обл..
Зокрема Валентина Даценко повідомила, що території Гребінківської міської територіальної громади функціонує спеціалізована служба підтримки постраждалих від домашнього насильства осіб – мобільна бригада соціально – психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, створена при Гребінківському міському центрі соціальних служб в лютому 2021 року.


В рамках діяльності спеціалізованої служби протягом 5 місяців 2024 року здійснено 7 виїздів МБПСД, складено оцінки потреб, надано послуги 16 дорослим членам родин, в яких виховується 11 дітей. Станом на 01.06.2024 року на обліку сімей в складних життєвих обставинах перебуває 7 родини, в яких 9 дітей є свідками домашнього насильства, складено оцінку потреб, членам родин надаються послуги консультування та профілактики.
Дмитро Шумейко, старший дільничий офіцер СПД №1 ВП №1 Лубенського РВП ГУНП у Полтавській обл., доповнив інформацію і розповів, що за 5 місяців з початку року до поліції надійшло 162 звернення скоєння домашнього насильства, 122 – від жінок, 4 – від неповнолітніх, решта – від чоловіків. На обліку знаходяться 66 кривдників (58 – чоловіків, 8 – жінок). Видано 25 заборонних приписів.

Лариса Туманевич,начальник Лубенського районного сектору №1 філії ДУ «Центр пробації» у Полтавській обл. поінформувала присутніх про різні пробаційні програми по яких працюють із особами, звільненими від відбування покарання.

Одним із напрямків державної політики у сфері протидії та запобігання домашньому насильству є робота з кривдниками та постраждалими від домашнього насильства, шляхом проходження ними корекційних програм. У нашій громаді розроблені і будуть затверджені на найближчому засіданні сесії міської ради дві відповідні програми.


Одна з них розроблена для роботи із кривдниками на 2024 -2028 роки. Програмою передбачено комплекс заходів за результатами оцінки ризиків, спрямованих на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до власних вчинків та їхніх наслідків, до виконання батьківських обов’язків, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.


Також розроблена Програма для постраждалих від домашнього насильства осіб на території Гребінківської міської територіальної громади на 2024 -2028 роки. Мета цієї програми – забезпечення комплексної підтримки та соціально-психологічної реабілітації постраждалих осіб, які потерпають від психологічної, сексуальної, фізичної та/або економічної форм домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.
Законодавство передбачає програми для кривдників та пробаційні програми, які об’єднані єдиною метою — змінити насильницьку поведінку осіб, які вчинили домашнє насильство та допомогти тим, хто постраждав від цього виду насильства, шляхом застосування відповідних методів психології.