Викидаючи своє сміття під чужий двір, не забудьте хрюкнути! Або штрафи за викидання сміття повинні бути більшими

Щороку кожен Українець генерує від 300 до 500 кілограмів сміття. Якщо говорити масштабніше та про усі відходи, то кожного року, за даними держстату, загальна сума сягає понад 350 мільйонів тонн сміття, а загалом на сміттєзвалищах накопичено 12,44 мільярда тонн. Кожен з нас це може підтвердити і без статистики. Чи не кожного дня ми приносимо з магазину багато товарів, які упаковані, здебільшого, у пластик, картон, пластикову пляшку. До слова, зараз у нашій громаді є можливість сортувати сміття. І багато хто з гребінківців вже користуються такою можливістю і відповідально ставляться до відходів.


У селах та приватному секторі організовано вивезення сміття. Мешканці багатоквартирних будинків мають можливість виносити сміття і викидати на спецмашину. Але не всі мешканці громади замислюються куди подіти те сміття, яке збирається вдома. Більшість все ж поводяться цивілізовано – сортують, самі переробляють, викидають на трактор чи сміттєвоз. Але все ще залишаються такі гроадяни, які просто несуть своє сміття комусь під двір, або викидають на обочину дороги.

А ось нещодавно з’явився новий несанкціонований смітник в центрі міста, біля приміщення колишньої  залізничної санстанції. Приміщення знаходиться в державній власності. Але це не так важливо, адже ми, гребінківці повинні бути справжніми патріотами свого міста.  Якісь непорядні люди принесли і викинули кілька пакетів із специфічним сміття – багато кавових стаканчиків, пакети з-під молока та інше, що використовується для приготування кави для продажу. 

Можливо, можна ретельніше дослідити сміття і знайти винуватця, але ж кожен повинен повинен сам відповідальним за всі свої вчинки.


До речі, не так давно між селами Загребелля та Оржиця, зупинився мікроавтобус і водій почав вивантажувати сміття прямо на обочину дороги. А в той час цією ж дорогою проїздив автомобіль. Його пасажири не лишилися осторонь. Зупинилися, сфотографували порушника і викликали поліцію. На порушника був складений адмінпротокол і перееданий на розгляд адмінкомісії за місцем реєстрації адмінпорушника. Ним виявився мешканеь сусідніх Лубен. Матеріали передані у Лубеньску громаду для розгляду. Сподіваємося, що порушник понесе заслужене покарання.

За порушення у сфері благоустрою, в т. ч. викидання сміття в не відведених для цього місцях, передбачений чинним законодавством.
Статтею 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тобто на громадянина може бути накладений штраф від 340 до 1360 грн, зокрема максимальний штраф за порушення у сфері благоустрою становить 80 % мінімальної заробітної плати громадян.
Чимало людей дозволяють собі залишити сміття у лісі, спалити відходи у своєму ж дворі чи викинути їх на узбіччі дороги, відчуваючи при цьому абсолютну безкарність. Причиною цьому є низька екологічна свідомість, відсутність контролю з боку держави.

Наприклад, у Сінгапурі порушники, які вперше викинули дрібні предмети у невстановленому місці, такі як недопалки від сигарет або обгортки від солодощів, несуть покарання у розмірі 300 дол США (7 950 грн.). За викидання габаритніших предметів, як от пластикових пакетів чи обгорток від харчових продуктів, призначають штраф, який може досягати 1000 дол. США (26 500 грн.) або покарання у вигляді 12 годин громадських робіт.