Під час засідання сесії міської ради збирали кошти на закупівлю будівельних матеріалів для Харкова

Відбулося чергове засідання сесії міської ради, яке провів міський голова Віталій Колісніченко. Ось уже третій рік поспіль усі засідання розпочинаються однаково – депутати та присутні вшановують Хвилиною мовчання усіх, чиє життя забрали кляті рашисти. А сьогоднішнє засідання відбувалося у дні, коли уся наша область у жалобі за загиблими під час ракетного обстрілу, який відбувся 3 вересня.

Також під час засідання була розміщена скринька для збору коштів на придбання будівельних матеріалів для допомоги місту Харкову, яке регулярно обстрілюється і має великі руйнування. І хоча Полтавщині зараз теж непросто, та все ж наша громада долучається до цієї благодійної ініціативи. До речі, під час засідання сесії вдалося зібрати 3150 гривень.
Традиційно на засіданнях сесії міської ради одними з перших у порядку денному розглядаються питання про надання матеріальної допомоги. Зокрема допомога надається згідно до Програми підтримки захисників і захисниць України,ветеранів війни і членів їх сімей та розвитку ветеранської політики в Гребінківській міській територіальній громаді на 2022-2026роки; Програми підтримки породіль у Гребінківській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки; Програми соціального захисту окремих незахищених категорій населення Гребінківської міської територіальної громади на 2022-2026 роки.
Всього по цих програмах у міжсесійний період з 22 серпня 2024 по 4 вересня 2024 року допомога надана на суму – більше 280 тисяч гривень. І зокрема допомогу, згідно Про грами підтримки породіль у нашій громаді цього місяця отримали 6 породіль.
Підтримали депутати і рішення про проведення приватизації, шляхом продажу на аукціоні, нежитлової будівлі, де колись розміщувалася станція юних техніків. Також рішенням сесії надано дозвіл на прийняття у комунальну власність Гребінкіької міської територіальної громади об’єктів нерухомості та майна, згідно відповідних документів.
Розглянуто питання про внесення змін до показників бюджету Гребінківської міської ради і прийняте рішення щодо направлення коштів для допомоги військовим частинам, згідно Програми підтримки військових частин, органів військового управління Збройних Сил України на 2024 рік загальною сумою 1 мільйон 200 тисяч гривень. Також додатково були спрямовані кошти на виплату допомог громадянам та інші потреби.


Депутати розглянули і затвердили цілий ряд питань із землеустрою.
У зв’язку із зміною чинного законодавства у сфері поводження з відходами, виникла потреба внести зміни до Правил благоустрою населених пунктів Гребінківської міської об’єднаної територіальної громади.
Серед іншого зміни стосуються роздільного збирання відходів. Для сприяння відновленню відходів забезпечується їх роздільне збирання. Змішування відходів з іншими відходами чи матеріалами, якщо такі дії ускладнюють операції з відновлення, забороняється. Роздільне збирання відходів – збирання відходів окремо залежно від їх виду, характеристики та складу у спосіб, що сприятиме їх подальшому обробленню. Роздільне збирання відходів у населених пунктах громади здійснюється для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло. Фізичні, юридичні особи та громадяни, які допускають змішування органічних відходів з відходами паперу, картону, пластику і скла у контейнери з відповідними написами, які розташовані на майданчиках для роздільного збирання відходів, є порушниками цих правил. Цей пункт дуже важливий для нас, оскільки ми лише нещодавно розпочали роздільне збирання сміття. Здавалося б уже кожен мешканець громади знає і розуміє як сортувати сміття, що вкидати у відповідні баки, які розміщенні на майданчиках для роздільного збирання побутових відходів. Хоча на баках є відповідні написи куди і що вкидати. Але ж ні, мабуть не всі ще зрозуміли. Адже під час останнього виїзду працівники КП «Екосервіс-2022», які регулярно збирають відсортоване сміття, не змогли забрати вміст 10 контейнерів. Оскільки вони були доверху забиті різними побутовими відходами, в тому числі органічного походження. Тож ці зміни встановлюють відповідальність за не належне поводження з відходами саме в частині сортування. Простіше кажучи, тепер при виявленні таких порушників можна буде призначати штраф за змішування відсортованих відходів. Усі ці кроки робляться задля того, щоб покращити ситуацію з відходами у нашій громаді, зараз і на майбутнє.
Варто відмітити, що усі питання Порядку денного були ретельно розглянуті і опрацьовані напередодні під час засідання профільних депутатських комісій. Тож під час проведення безпосередньо засідання сесії майже не виникає питань. Але, якщо вони і є, то спеціалісти міської ради надають вичерпну інформацію.
Після того, як питання Порядку денного були вичерпані, депутати внесли ряд пропозицій та повідомлень.
Депутат Владислав Рудь, зокрема, повідомив про те, що наша землячка, відома талановита письменниця Любов Пономаренко видала чергову збірку своїх творів. Було б добре придбати цю збірку для міської бібліотеки та шкільних бібліотек. Перший заступник міського голови Володимир Зінченко запропонував депутатам міської ради та усім охочим провести таку культурно – просвітницьку благодійну акцію і придбати книги для освітніх закладів та бібліотек громади. Міський голова Віталій Колісніченко, перший заступник міського голови Володимир Зінченко та багато хто з депутатів підтримали пропозицію, і прямо під час сесії здали кошти на придбання цих книг. Адже до початку повномасштабного вторгнення коштом міської ради були видані декілька книг місцевих авторів, і ця ініціатива обов’язково буде продовжена після закінчення війни.