«В кіокушин БуДо карате головне – думати головою і працювати ногами та руками»

Кіокушин карате — вид єдиноборства, а ще – це своєрідне мистецтво перемагати, що уособлює в собі силу духу, гармонію тіла і високу майстерність володіння технікою ведення бою. Карате допомагає формувати світогляд людини, керувати волею та емоціями, концентрувати силу удару і безумовно досягати поставленої мети. Кіокушин визначає своєю метою розвиток духовних, фізичних можливостей та найкращих якостей людини. Кіокушин – це жорстка самодисципліна, за допомогою якої виховується впевненість у власних силах, здатність тримати себе в руках, діяти чітко та виважено. У п’ятдесятих роках минулого століття розпочалося створення нової школи карате кіокушинкай (Товариство Абсолютної істини) . У 1953 році Масутацу Ояма відкрив свій перший доджо (додзьо) – зал –у місті Токіо. Головне у системі Ояма, що знаходить відгук у серцях мільйонів, –максимальна ефективність. Для своїх учнів Ояма розробив цілий каскад запаморочливих трюків, що втілюють вищі досягнення карате на фізичному рівні. Силові номери в кіокушинкай поєднуються зі всілякими пробами на швидкість, чіткість і точність. Це, наприклад,гасіння свічки на відстані різними ударами рук і ніг, розрубування ребром долоні дошки та інші видовищні елементи. Та головне, що цей вид спорту допомагає тренувати силу духу та силу удару.

«Тренуй силу духовну, тренуй силу фізичну!» – озвучила нам основний постулат цього виду спорту наша землячка Анастасія Вдовіна. Про цей вид спорту дівчина може розповідати довго і цікаво.
Вже протягом багатьох років у Гребінці відбуваються тренування з кіокушин БуДо карате. Багато юних гребінківців та гребінківок пробували свої сили, але через різні обставини полишали тренування. Та є й ті,котрі крок за кроком вдосконалюють свою майстерність і впевнено йдуть до своєї мрії.
Дівчина розповіла нам про те, що потрапила на заняття з кіокушин карате майже випадково. Якось із мамою йшла повз Гребінківську гімназію і прочитала оголошення, що тренер Віталій Олександрович Ковтун проводить набір у секцію кіокушин карате. Це був 2017 рік, секція тільки починала свою діяльність на теренах нашої громади. Тоді вони вперше почули про цей вид єдиноборства, але вирішили, що це, як мінімум, цікаво, а як максимум –допоможе розвивати фізичну витривалість та, як собі вирішила мама, буде хороша можливість витрачати енергію дитини у правильному руслі. Тато, Віктор Вдовін, теж підтримав цю ідею. Більше того, батьки допомагали Анастасії зрозуміти суть кіокушину, супроводжували на заняття та їздили з нею на змагання та збори.


Починаючи з 2018 року Анастасія Вдовіна брала участь у різноманітних змаганнях та зборах. Це давало можливість підвищувати власний рівень майстерності, тренувати впевненість у собі і свої силах, спостерігаючи за старшими спортсменами та їхніми успіхами.


Анастасія пригадує свої перші змагання в м.Полтава. Це був відкритий чемпіонат України. Вона отримала тоді цілу хвилю емоцій. Змагання проходили у великому спортивному залі. Хвилюючим було знайомство з шиханом Сергієм Сергійовичем Всеволодовим. За результатами поєдинків Анастасія тоді виборола 4 місце.
Перший омріяний рівень знань – 10 кю ( помаранчевий пояс) дівчина отримує в травні 2018 року.Навчально – тренувальні збори проходили в м.Полтава під керівництвом шихана С.С. Всево-лодова. Також на НТЗ у 2018 році дівчина знайомиться з чудовими тренерами сенсеєм І.Доценко (Херсонська школа карате) та О.О.Костенко(президент Полтавської обласної федерації Кіокушин БуДо карате).


Заняття з карате проходили тричі на тиждень. А ще ж і вдома Анастасія відпрацьовувала куміте та кіхон, раз по раз відточуючи свою майстерність. І при тому дівчина не запускала навчання в школі, завжди була серед кращих учнів. Також знаходила час і дуже їй подобалося відвідувати заняття у класі образотворчого мистецтва у Гребінківській дитячій школі мистецтв. Був налагоджений графік, і хоч у дівчини майже зовсім не лишалося вільного часу, але їй самій так жити подобалося. Всі її друзі розділяли її хобі та уподобання, їм цікаво було активно проводити час, розвиватися.
За довгі роки тренувань дівчина має високі здобутки :
І місце – 19 медалей;
ІІ місце -9 медалей;
ІІІ місце – 7 медалей.


Але у 2019 році через розповсюдження коронавірусу розпочався затяжний карантин. Майже усі заняття були переведені у онлайн режим. Це було справжнім випробуванням для Анастасії. Адже вона звикла до активного способу життя, до спілкування. А тут треба було перелаштовуватися. Був навіть період, коли хотіла покинути заняття, спробувати себе у іншому виді спорту. Але і батьки, і тренери переконали її не зупинятися на досягнутому, повернутися до активних занять спортом і рухатися далі. У травні 2023 році в м.Ужгород відбувся Чемпіонат України з Кіокушин БуДо карате у розділі «куміте» та « ката» серед хлопчиків,юнаків, юніорів, дівчат, юніорок, чоловіків, жінок та ветеранів Анастасія Вдовіна стає абсолютною чемпіонкою в своїй категорії 12 – 13 років до 50 кг.Це стало не лише справедливою нагородою за всі хвилювання, старання і роки тренувань, а й важливою власною перемогою над своїми сумнівами. Неспокійний характер змушував Анастасію разом із мамою приймати непердбачувані рішення. «Коли тривав карантин, було усім непросто, – поділилася переживаннями мама Анастасії, пані Тетяна, – я просто не могла спокійно спостерігати, як донька, чесно кажучи, нудьгує вдома. Так, вона відвідувала усі уроки онлайн, тренувалася дистанційно. Але… Усе це було не дуже системно, не завжди з великим захопленням і бажанням. Тож ми почали шукати варіанти. І натрапили на публікацію в інтернеті, що на навчання запрошує Київський військовий ліцей імені Івана Богуна. Був присутній певний страх, адже в час, коли багато років триває війна, складно приймати такі рішення. Та ми наважилися. Разом з донькою багато дізналися про цей заклад освіти. Поїхали туди, поспілкувалися безпо-середньо з викладачами та керівництвом. Донька з великим інтересом пого-дилася спробувати свої сили і вступити на навчання у військовий ліцей».

І ще одним аргументом «за» і для батьків, і для самої Анастасії було те, що у ліцеї немає онлайн-навчання. Зараз у цьому закладі освіти навчається багато дівчат. І, як розповіла нам сама Анастасія, серед бажаючих там навчатися зараз дівчат майже вдвічі більше, ніж хлопців. Вона успішно склала теоретичні іспити, нормативи із фізпідготовки і була зарахована на навчання. Тож восьмий клас вона навчалася уже у Навчально-оздоровчому комплексі КВЛ імені Івана Богуна в Боярці. Тут ліцеїсти проходять підготовку за програмою загальноосвітнього навчального закладу з військово-професійною спрямованістю, поглибленою допризовною та посиленою фізичною підготовкою. На практиці це означає, що хлопці і дівчата отримують знання зі шкільних предметів, але є і специфічні предмети, посилена фізична та військова підготовка. Але окрім полігонів та спортмайданчиків ліцеїстів возять на різноманітні виставки та у театри. А на уроках «Технології» хлопці та дівчата виготовляють портативні пічки для захисників, які потім передають на фронт. Займатися спортом Анастасія любить, як і полюбляє долати, здавалося б, нереальні висоти. Більше того, вона поставила перед собою ще одну амбітну ціль – здобути спортивну кваліфікацію «Воїн – спортсмен». Для цього треба багато тренуватися, щоб здати цілий перелік нормативів військово-спортивного комплексу. З перших днів навчання Анастасія проявила свої лідерські здібності, тож її призначили командиркою І відділення, заступницею командира взводу. Ранні підйоми, увесь день – за розкладом, багато фізичної підготовки – за рік навчання не відлякало дівчину, а навпаки – мотивувало до нових досягнень. У цьому Навчально-оздоровчому комплексі діють багато різних гуртків. Але для Анастасії Вдовіної було важливо знайти серед ліцеїстів тих, хто теж, як і вона, любить єдиноборства, займається боксом. А в ідеалі – карате.

Вона не облишила заняття зі свого улюбленого кіокушинкарате. Більше того, добре підготувалася і під час чергових літніх навчально – тренувальних зборів у м.Полтаві, захистила новий ступінь практичного рівня (2кю) і отримала коричневий пояс. До речі, про цей важливий атрибут карате дівчина нам розповіла цікаву особливість. Виявляється ці пояси не можна прати. І вважається високим власним досягненням, коли він – від багатьох тренувань просто вигорає, стає майже сталевим від пролитого поту, і таким важливим, що кожен спортсмен зберігає його на видному місці, як винагороду за важку працю. У Анастасії Вдовіної уже теж є пояси, які почали змінювати колір від наполегливих тренувань та виснажливих змагань. Для неї заняття кіокушин карате стали не просто дитячим захопленням, цей вид спорту дедалі більше стає для неї справою життя.
Світлана Педоряка,
матеріал створено у співпраці із Волинським прес – клубом.