Стоп! Фейк! Редакція газети “Гребінчин край” викрила черговий фейк

Із перших днів повномасштабного вторгнення доводиться дуже часто протистоять російській дезінформації. Повсюди з’являються фейкові новини, російські наративи та меседжі. Це треба виявляти та боротися із будь якими проявами, гартувати медіаграмотність.


Дуже часто у мережі Фейсбук являлися різноманітні повідомлення сумнівного змісту. Часто такі повідомлення збурювали людей, які потрапляли на гачок до цих злодіїв, пропагандистів. Це було видно по коментарях, які залишали читачі. Але цього разу нашу увагу привернуло фото, яке зовсім не в’язалося і з текстом. На цьому скриншоті видно і фото і початок тексту. У повідомленні йшлося про агресивну діяльність ТЦК, про провал мобілізації, і тому подібне. Через жалісливу негативну історію, російське ІПСО прагне очорнити і підірвати процес мобілізації. До публікації горе – пропагандисти «приліпили» фото колишнього очільника нашої обласної військової адміністрації Дмитра Луніна. Він – у військовій формі, але якщо добре придивитися, то можна зрозуміти, що він зовсім не в автобусі (як про це йдеться у тексті) і вже точно ніякого стосунку до тернопільського ТЦК він немає.

Перейшовши за посиланням на цей сайт, виявилося, що там дуже багато матеріалів сумнівгого змісту, інформація не підкріплена офіційними повідомленнями. Ми подали скаргу на публікацію саме цього матеріалу. Але найбільше, що вразило – це те, що на цей інформаційний сайт підписані багато наших земляків. Тож,шановні гребінківці, будьте уважні, не читайте новини із сумнівних каналів. двіряйте лише офіційним джерелам, а тим більше не пошиюйте неперевірену інформацію.

Що ж таке ІПСО? Проста розшифровка – інформаційно-психологічна операція. Це дещо видозмінений переклад поняття Psychological Operations, PSYOPS. Значення, якщо максимально спростити, полягає в тому, щоб спочатку вплинути на настрої груп у суспільстві. На наступному етапі поширення таких настроїв прямо позначиться на діях представників цього ж суспільства. ІПСО застосовують і в мирний, і у воєнний час. 

До елементів ІПСО відносяться: дезінформація, пропаганда, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії в тилу, кібератаки.

Часто певну інформацію запускають через майданчики пропаганди, щоб надалі вона поширювалася вже самими носіями, ставала «вірусною». Очевидною метою росії зараз є деморалізація і паніка. Інформація почута «сарафанним радіо» найбільш небезпечна. Люди схильні довіряти оточуючим, особливо якщо одну й ту саму інформацію з певними висновками оточення ширить масово. Часте формулювання – «влада приховує правду», тоді як лише той чи інший Телеграм-канал або чат у Вайбері представляється як єдине надійне джерело інформації.

Втім, більш глибокий аналіз «авторів» може показати синхронність публікації, помилки в мові або географії. Та й самі автори переважно є ботами, що ховаються за іменами Userrr1234. Часто для прикриття використовуються елементи патріотичної символіки, наприклад прапор чи герб на аватарках. При цьому боти нібито підтримують проукраїнську позицію, однак можуть,  наприклад, вказувати сумніви в оприлюдненій офіційній інформації, тим самим підважуючи її.

Як протистояти ворожому ІПСО?

Перевіряйте джерела інформації: Довіряйте лише офіційним українським джерелам: ЗСУ, МВС, СБУ, Центру протидії дезінформації (https://cpd.gov.ua/).

Критично мисліть: Не вірте всьому, що читаєте чи бачите. Аналізуйте інформацію, шукайте підтвердження з різних джерел.

Не поширюйте фейки: Не сприяйте поширенню неперевіреної інформації. Якщо ви не впевнені в достовірності інформації, краще не публікувати її.

Підтримуйте одне одного: Пояснюйте близьким та друзям, як розпізнавати фейки та протистояти ІПСО.

Пам’ятайте: Разом ми сильніші! Об’єднавшись, ми можемо протистояти ворожій пропаганді та захистити наш інформаційний простір.